Oralna higijena djece

Kada započeti sa četkanjem zuba?

Čim nikne prvi zubić potrebno ga čistiti da bi ostao zdrav do kraja. To se radi čistom gazom namočenom u vodu ili naprstkom koji je tome namijenjen. Laganim pokretima i bez pritiska očisti se zub i prebriše se ostala sluznica. Na taj način mehanički se uklanjaju naslage sa zuba i sa sluznice.

Kako zubi niču sluznica je osjetljiva, bolna i natečena. Zato bebe posebno vole žvakati i grickati. Prsten za žvakanje dobar je izbor, pogotovo ako se može ohladiti, tada i smanjuje navedene tegobe. Ako ima i vlakna slična onima na zubnoj četkici, prsten za žvakanje također može i očistiti već iznikle zubiće. Kao i zubnu četkicu, potrebno ga je redovito čistiti, u suprotnom će prenijeti mnoštvo bakterija u bebina usta. Zbog čega to nije dobro, pročitajte ovdje.

 

Okrenite na igru!

Sa djetetom koje je staro 8-10 mjeseci može se započeti „igra pranja zubi“ sa zubnom četkicom koja je prilagođena tom uzrastu. Poželjno je djetetu dati zubnu četkicu da se igra s njom, kako bi se navika četkanja stekla od najranije dobi. Čak i ako dijete grize ili žvače četkicu, u tome nema ništa loše, jer se i na taj način također mogu očistiti zubi.

Budući da dijete te dobi još nema razvijenu finu motoriku pa ne može samostalno temeljito očetkati zube, poželjno je da roditelj provjeri i dodatno očetka zube.

Uvijek predlažem roditeljima da kontroliraju četkanje svoje djece, čak i u školskoj dobi, zbog toga što i najrevniji „četkači“ s vremena na vrijeme popuste u temeljitosti, što može biti kobno za nastanak karijesa.

Danas na tržištu postoje i brojni detektori plaka. Mogu se nabaviti u svakoj drogeriji, u obliku pastila za cuclanje ili tekućine. Oni na djeci zanimljiv način prikazuju zubni plak, tako da ga oboje i od velike su pomoći u kontroli četkanja zuba.

Kako odabrati dječju zubnu četkicu

Pri odabiru najbitnije je obratiti pozornost na veličinu glave četkice. Ako je ona prevelika, djetetu će četkanje biti nelagodno, a moguće je i da će izazvati mučninu i nagon na povraćanje. Prednji dio same četkice treba biti uži i olakšati pristup svim zubima u usnoj šupljini bez većeg otpora. Također, ne treba zanemariti dršku četkice. Ako ona ne prianja dobro u djetetovoj ruci, četkanje će biti šlampavo i teško izvedivo. Zbog zanimljivog dizajna djeca često zubnu četkicu doživljavaju kao igračku i odlično će je prihvatiti ako i sami imaju ulogu u odabiru.

Univerzalno je pravilo da je za mala usta potrebna mala četkica. S vremenom, kako će dijete rasti bit će potrebna i veća četkica. Stoga se vrsta zubne četkice treba mijenjati s uzrastom. Četkanje zubi treba uvesti u djetetovu rutinu već od prvog zuba – dijete će steći naviku, stoga u kasnijoj dobi četkanje zuba neće predstavljati problem.

 

A pasta?

Uvijek savjetujem roditelje da je dijete spremno za zubnu pastu kada nauči ispljunuti kad mu se kaže. To obično bude s otprilike 4 godine starosti, ali je dosta individualno. Do tada zubi su sigurni i bez zubne paste, jer se četkanjem mehanički uklone naslage i eventualni ostaci hrane.

Dječje zubne paste obično su takve da svojim okusom, mirisom i bojom budu zanimljive djeci. Koncentracija fluorida u tim pastama snižena je i time prilagođena uzrastu, tako da nema bojazni od toksičnog djelovanja fluorida. Djeca koja počnu prati zube dječjom pastom, koja je slatkastog okusa, teže se naviknu na uobičajeni okus zubne paste (mentol, osvježavajući okus). Na tržištu se nude i dječje zubne paste “normalnog” okusa, odnosno koje nisu slatke, pa i to treba uzeti u obzir pri odabiru.

 

Međuzubna higijena

Za uvođenje međuzubne higijene predlaže se predškolski i školski uzrast, kad je dijete dovoljno veliko i spremno preuzeti novu odgovornost. Bez obzira što međuzubni prostori tada nisu razvijeni (zbog izmjene zuba mogući su veći razmaci među zubima) poželjno je kroz igru uvesti i međuzubnu higijenu, kao što se kroz igru uvodila zubna četkica. Najpraktičnijim djeci smatra se zubni konac. Karijes najčešće nastaje upravo u međuzubnim prostorima zato što ta mjesta nisu dostupna čišćenju zubnom četkicom. Uz pravovremeno usvojenu naviku međuzubne higijene, zubi će biti sigurni od karijesa, zdravi i očuvani u godinama koje slijede.