Upala desni – kako se liječi?

Gingiva i gingivitis

Gingivitis je upala gingive (desni, zubnog mesa) uzrokovana plakom. Simptomi gingivitisa su krvarenje (spontano, na poticaj), crvenilo, bol i oticanje. Zašto gingiva krvari možete pročitati ovdje.

Liječi se poboljšanjem higijene i profesionalnim uklanjanjem plaka i kamenca kod stomatologa. Gingivitis se najčešće smatra odrazom nedovoljne higijene, budući da je plak glavni uzročnik. Hormonalne promjene, primjerice u trudnica, ili neki lijekovi mogu uzrokovati bubrenje gingive, ispod koje dolazi do zadržavanja plaka, što nadalje može dovesti do nastanka gingivitisa.

Srećom, gingivitis nije opasna bolest, jer uspostavljanjem redovne i temeljite oralne higijene upala nestaje. Dok god je higijena na zadovoljavajućem nivou, nema straha od pojave gingivitisa. Ako se ne liječi, svaki gingivitis napreduje u parodontitis.

Parodont i parodontitis

Parodont u užem smislu obuhvaća tvrda tkiva pričvrsnog aparata zuba. Zdravlje parodonta postiže se optimalnom i isključivo mehaničkom higijenom usne šupljine, a antiseptička sredstva za ispiranje nadopuna su četkanju. Obilježja parodontitisa slična su kao kod gingivitisa, ali se radi o dubljoj zahvaćenosti potpornih struktura – upala je zahvatila parodontalni ligament, kost i cement korijena. Navedena tkiva propadaju i samostalno ne mogu zacijeliti. Zato je najbitnije parodontitis pravovremeno prepoznati. Parodontits se obavezno mora liječiti da bi se spriječio potpuni gubitak potpore zuba i ispadanje zuba. Manji stupanj zahvaćenosti tkiva uvjetuje i bolji ishod terapije.

Ukoliko se ne liječi, zahvaćena tkiva ubrzo potpuno propadaju sa destruktivnim posljedicama –  potpora zuba se gubi, zub postaje pomičan i naposlijetku ispada. Više o utjecaju parodontitisa na sistemsko zdravlje meožete pročitati ovdje. Parodontitis se liječi pod nadzorom stomatologa uz obaveznu uspostavu optimalne higijene. Liječenje je dugotrajno i zahtjevno, no kod motiviranog pacijenta vrlo obećavajuće s dobrim rezultatima.

 

Kako se parodontitis liječi?

U liječenju parodontitisa najprije se mora postići optimalna oralna higijena s potpunom mehaničkom kontrolom zubnog plaka četkanjem, uz obaveznu međuzubnu higijenu. Osim mehaničke, potrebna je i kemijska kontrola plaka preparatima s klorheksidinom ili drugim djelotvornim antibakterijskim sredstvima (paste za zube, vodice za ispiranje usta).

Potom se pristupa uklanjanju mekih i tvrdih zubnih naslaga (plak i kamenac), nakon čega slijedi dubinsko čišćenje parodontnih džepova te struganje i poliranje korjenova. Zahvat je bezbolan, budući da se radi pod djelovanjem lokalne anestezije.

 

Što se smatra uspjehom liječenja parodontitisa?

Ključ uspjeha liječenja parodontitisa leži u motiviranosti pacijenta za držanje striktnih uputa za održavanje primjerene oralne higijene. Kontrola dubine džepova i stupnja higijene obično se čini dva tjedna, a zatim dva mjeseca nakon dubinskog čišćenja. Zadovoljavajuće stanje sluznice (nema naslaga, ne krvari) i smanjenje dubine parodontnih džepova smatra se uspjehom terapije.