Zašto zubno meso krvari?

Zašto zubno meso krvari?

Zdrava gingiva (desni) ne krvari!

Krvarenje iz gingive znak je upale (gingivitisa). Osnova za upalu je mekana zubna naslaga (plak)  i ako se ne očisti pravovremeno, svojim toksičnim produktima napada zubna tkiva uzrokujući njihovu upalu. Upravo iz tog razloga, jako je bitno prati zube redovno, barem dva puta dnevno. Ako se dugo ne ukloni četkanjem, plak nakupi  minerale iz sline i nastaje kamenac. Zubni kamenac nije moguće ukloniti četkanjem, on zahtjeva profesionalno čišćenje kod stomatologa.

U usnoj šupljini postoje brojna teže dostupna mjesta koja su podložna razvoju upale, a to su međuzubni prostori, rub gingive (prostor između zuba i gingive, sulkus), područja ispod mostova, oko implantata, oko ortodontskih fiksnih elemenata… Jedini način prevencije gingivitisa (upale desni) je svakodnevno temeljito mehaničko uklanjanje zubnih naslaga, uz pomoć zubne četkice,te međuzubne četkice ili zubnog konca.

 

 

Rješenje za upaljenu gingivu

Krvarenje gingive nikako ne treba obeshrabriti i uplašiti!

Dapače, to je znak da ta područja treba bolje četkati mekanom četkicom, čineći pritom lagane kružne pokrete s vlaknima četkice usmjerenim pod kutem od otprilike 45 stupnjeva prema rubu gingive. To je najpovoljnija tehnika četkanja za zdravlje gingive (desni). Uz tu tehniku, krvarenje će proći za nekoliko dana.

Ukoliko unaprijeđenjem oralne higijene krvarenje desni ne prestane niti nakon 7-10 dana, potrebno je potražiti savjet stomatologa.