Afte – zbog čega nastaju i kako ih se riješiti

 

Bez obzira jesu li malene ili velike, afte su vrlo bolne i neugodne za sve pacijente. Riječ je o ulceroznim promjenama koje nastaju na sluznici usne šupljine, a koje se ponavljajući javljaju u velikog broja ljudi svih dobnih skupina.

Među glavne krivce njihove pojave ubrajaju se redom genetska sklonost (nasljeđe), alergije, imunološki poremećaji (pad imuniteta, terapija imunosupresivima), stanja pojačanog stresa, potom nedostatak željeza i vitamina B skupine.

 

Liječenje afti

Ukoliko se ustanovi da je u podlozi učestalih pojava afti sistemska bolest ili neki od gore navedenih uzroka, potrebno ih je adekvatno liječiti i dalje obrađivati, uz istovremeno liječenje afti. Ovisno o intenzitetu, uzroku, trajanju i veličini nastalih aftoznih rana, liječenje može uključivati primjenu anestetika u svrhu smanjenja boli, te po potrebi kortikosteroida, antimikrobnih lijekova i vitamina.

 

Za smanjenje tegoba uzrokovanih aftama, od velike pomoći mogu biti i preparati hijaluronske kiseline namijenjeni za oralnu površinsku upotrebu. Riječ je o biokompatibilnim i sigurnim preparatima dostupnim u slobodnoj prodaji u ljekarnama (npr. Gengigel, AftaMed i sl.). Hijaluronska kiselina uz protuupalna, zaštitna i bakteriostatska svojstva posjeduje i regenerativni učinak te potiče cijeljenje rana.

 

Što se pak lijekova iz kućne radinosti tiče, u liječenju afti kao i ostalih rana i manjih opeklina najefikasnijim se pokazao med. Naime, istraživanje koje se bavilo učinkovitošću primjene meda na afte u usporedbi s kortikosteroidima pokazalo je slijedeće: prilikom površinske primjene oba navedena pripravka 3x dnevno u trajanju 8 dana, med je pokazao značajno brže djelovanje i na smanjenje boli i na cijeljenje rane u odnosu na kortikosteroide.

 

 

Ukoliko često patite od pojave tih malih ali prilično bolnih i neugodnih rana, svakako posjetite svog stomatologa kako bi se istima pronašao uzrok.