10 najčešćih grešaka pri četkanju zuba

 

Rijetko tko odvaja dovoljno vremena za pravilnu i potpunu oralnu higijenu, stoga četkanje najčešće izgleda poput brzopoteznog „rifljanja“ zubi. Kako je motivacija pola puta do promjene, u nastavku donosim 10 najčešćih grešaka koje se događaju prilikom četkanja, a s vremenom vode do lošeg oralnog zdravlja.

 

  1. Ne čistite zubnu četkicu

Iako služi čišćenju zubi, i zubna četkica mora biti čista. Stoga je nakon svakog korištenja temeljito isperite od ostataka zubne paste i ocijedite/osušite. Mokra i prljava zubna četkica može postati pravi lunapark za mikroorganizme.

Trebam li posebno napomenuti da i nakon prehlade ili upale grla promijenite zubnu četkicu?

 

 

 

  1. Presnažno četkate zube

Rifljanje – ne pronalazim bolju i razumljiviju riječ za grube horizontalne pokrete zubnom četkicom. No, kako god ga nazvali, takvo četkanje je potpuno pogrešno i štetno za caklinu i za zubno meso, pogotovo u kombinaciji s jakim pritiskom zubne četkice! Zapamtite, da bi se vlakna četkice dobro prilagodila obloj površini zuba, četkicu ne smijete presnažno pritisnuti.

 

  1. Prekratko i prelagano četkate zube

„Ofrlje“ četkanjem svakog četvrtog zuba u 15 sekundi nitko nije uspio ukloniti naslage sa zuba, vjerujte!

 

  1. Prečesto četkate zube

Zube je dovoljno očetkati 2 puta dnevno, ako se tome posveti dovoljno vremena (barem 2 minute) i ako se to učini temeljito (moji pacijenti znaju da time mislim: pa naravno da se mora koristiti zubni konac ili interdentalna četkica! 😊).  Dakle, bolje je dva puta dnevno pošteno očetkati zube, nego pet puta ofrlje.

 

  1. Četkate odmah nakon obroka

Jako loša ideja – nakon obroka u ustima je prisutan kiseli sadržaj koji ionako nepovoljno djeluje na caklinu, u smislu gubitka minerala. Zato pričekajte 20ak minuta sa četkanjem nakon jela/pića kako se Vaša caklina ne bi dodatno mehanički oštetila.

 

  1. Pogrešne kretnje prilikom četkanja

Grubi horizontalni ili veliki kružni pokreti nisu dobri ni za zubnu caklinu ni za zubno meso. Zubnu četkicu položite tako da jednim dijelom bude na zubu, a drugim dijelom na zubnom mesu, potom je lagano zakrenite prema zubnom mesu (otprilike 45°) i uz lagani pritisak činite mekane polukružne pokrete – vlakna zubne četkice prilagodit će se obloj površini zuba, stoga će četkanje biti temeljito, a opet blago za zubno meso.

 

 

  1. Koristite pogrešnu zubnu četkicu

Zubna četkica ne smije biti niti pregruba niti premekana – najbolja je ona kojom uspijete održati adekvatnu oralnu higijenu, odnosno ukloniti naslage sa zuba!

Činjenica jest da postoji trend izuzetno mekanih zubnih četkica, no one nisu dobre za svakoga! Stoga za savjet oko odabira zubne četkice upitajte svog stomatologa i nemojte nasjedati na razne marketinške trikove, plaćene instagram oglase i sl.

 

  1. Ne posvetite se četkanju

Svi smo u žurbi i vječitoj strci s vremenom, no četkati zube dok radite čučnjeve ili druge vježbe, kuhate jutarnju kavu, popravljate frizuru, namještate krevet ili brzinski peglate košulju zaista nema smisla! Četkanje zubi zahtjeva vrijeme i koncentraciju kako biste bili sigurni da neke površine niste preskočili. Uostalom, riječ je o samo 2 minute.

 

  1. Koristite staru zubnu četkicu

Koliko često mijenjati zubnu četkicu, vječito je pitanje. Neko nepisano pravilo je svaka 2 mjeseca. Također, nakon upale grla, angine ili drugih infekcija grla. Obratite pažnju na izgled četkice – ako je četkica „rascvjetana“ (to znači da je prejako pritišćete!), ako su vlakna četkice izgubila boju, ili ako ima neugodan miris trebate je zamijeniti novom.

 

 

 

  1. Zaboravite očistiti ostala mjesta

Gorka je istina da, bez obzira što reklame kažu, ne postoji niti jedna zubna pasta, niti električna ili ručna četkica, niti tekućina za ispiranje koja će magično prodrijeti u uske prostore između zubi i očistiti ih! Ti prostori mogu se očistiti jedino zubnim koncem i/ili interdentalnim četkicama (nikako ne čačkalicama ili zubobranom!). Četkanje jezika u nekim će slučajevima pomoći kod neugodnog zadaha, ukoliko su uzrok naslage bakterija na jeziku. Tekućine za ispiranje nisu zamjena za četkanje, te ukoliko ih koristite radije birajte one bezalkoholne.